نکاتی در خرید لپتاپ ارزان قیمت که تابحال کسی به شما نگفته است
خرید لپ تاپ می تواند یک کار مهیج باشد اما همیشه نتیجه نهایی مطلوب نخواهد بود و ممکن است از خرید خود حسابی پشیمان شوید. در ادامه به ارائه نکاتی در خرید لپ تاپ می پردازیم که احتمالاً تاکنون هیچ کس به شما نگفته است.
امروزه اغلب ما بر این باور هستیم می توانیم با بهره گیری از محتواهای اینترنتی به یافتن، بررسی، مقایسه و در نهایت انتخاب محصولات دیجیتال از جمله لپ تاپ بپردازیم. با اینکه این موضوع تا حدی درست است، اما همواره آنچه که در وب سایت های اینترنتی نوشته می شود و شما مطالعه می کنید لزوماً درست و دقیق نیستند و پس از خرید لپ تاپ با انواع نقص ها، مشکلات و نکات منفی در مورد محصول خریداری شده مواجه می شوید که جایی گفته نشده بودند.
لپ تاپ ها به شدت ارزان شده اند و حالا می توان حتی با مبلغی کمتر از قیمت یک گوشی موبایل، لپ تاپ تهیه کرد. از روزهای آغاز پیدایش لپ تاپ ها تا به امروز اغلب مردم می دانستند لپ تاپ ها نسبت به کامپیوترهای رومیزی (Desktop) قدرت و توانایی کم تری دارند اما حالا با ظهور لپ تاپ های گران قیمت اغلب این افراد تصور می کنند مشکل ضعیف بودن لپ تاپ ها نیز برطرف شده است. در سال های آغازین پیداش لپ تاپ ها کارکرد و وجه تمایز آنها با کامپیوترهای رومیزی مشخص بود اما امروزه برخی لپ تاپ ها از فرم لپ تاپ خارج شده اند و جز اینکه نام لپ تاپ را یدک می کشند، واقعاً لپ تاپ نیستند، احتمالاً نسبت به آنچه که گفته شد متعجب شده اید! پیش از ارائه هر گونه توضیح بیشتری، نخست به موضوعی می پردازیم که بیشتر باعث تعجب شما می شود.
لپ تاپ هایی که لپ تاپ نیستند!
احتمالاً با این سوال یکبار دیگر از نوشتار پیش رو نا امید شده اید، چه کسی نمی داند لپ تاپ چیست؟! شاید باور کردن اش سخت باشد اما واقعاً برخی به خوبی نمی دانند لپ تاپ چیست و چه تفاوتی با کامپیوتر رومیزی دارد. برخی تصور می کنند اگر یک کامپیوتر همه قطعات آن یکپارچه باشد و بتوان آن را تا کرد و در نهایت آن را در یک کیف گذاشت، این همان لپ تاپ است!
لپ تاپ (laptop) یا نوت بوک (notebook) به کامپیوتری اطلاق می شود که همه اجزای کامپیوترهای معمولی رو میزی را به صورت یکپارچه دارا باشد و قابل حمل نیز باشد. مهم ترین ویژگی لپ تاپ "حمل پذیری" یا Portability است. حمل پذیری یا قابل حمل بودن مهم ترین ویژگی لپ تاپ ها و وجه تمایز آنها با کامپیوترهای رومیزی است اما این ویژگی در برخی محصولات که لپ تاپ محسوب می شوند روز به روز در حال کم رنگ شدن است.
برخلاف باور بسیاری، قابل حمل بودن به معنی امکان حمل کردن لپ تاپ با خود نیست بلکه علاوه بر امکان حمل کردن آسان بدون نیاز به جداسازی و متصل کردن قطعات مختلف، می بایست در مکان ها و شرایط مختلف قابل استفاده باشند، چه کسی می خواهد لپ تاپ را با خودش حمل کند اما قابل استفاده نباشد؟
بسیاری از لپ تاپ های امروزی را می توان با خود حمل کرد اما در عمل واقعاً قابل استفاده نیستند. هنگامی یک لپ تاپ را به خود به مکان دیگری می برید، می بایست در صورت دسترسی نداشتن به برق شهری، بتوانید با بکارگیری باتری دستگاه از همه ویژگی های آن برای مدت قابل قبولی استفاده کنید. مشکل برخی از لپ تاپ های امروزی که آنها را از مفهوم لپ تاپ دور می کند، باتری های بسیار ضعیف یا سخت افزارهای فوق العاده پرمصرف است که عملاً در نبود برق شهری نمی توان برای مدت کافی و یا از همه تواناهایی آنها استفاده کرد. این مشکل بزرگ در مورد لپ تاپ های قدرتمند نظیر لپ تاپ های گیمینگ بسیار شایع است و شما لپ تاپ را با خود حمل می کنید اما نمی توانید زیاد از آن استفاده کنید.
یکی دیگر از مشکلات برخی لپ تاپ ها، وجود قطعات و لوازم جانبی است که ویژگی حمل پذیری آنها را نقض می کند. برخی لپ تاپ ها به ویژه لپ تاپ های مخصوص گیمینگ دارای داک ها و لوازم اضافی نظیر خنک کننده بیرونی هستند که مانع از بکارگیری سریع و آسان یا استفاده از آنها در هر شرایطی می شود. بنابراین هدف از قابل حمل بودن لپ تاپ ها، تنها این نیست که بتوانید آنها را با خودتان به هرجایی که میروید حمل کنید بلکه باید بتوانید در هر مکانی از آنها استفاده کنید. طبق آنچه که گفته شد، اگر به یک لپ تاپ نیاز دارید که بتوانید از آن در مکان های مختلف ویژه در مکان هایی که به پریز برق دسترسی ندارید، استفاده کنید، سراغ لپ تاپ های پرمصرف بویژه گیمینگ نروید. برخی لپ تاپ ها با این دید طراحی شده اند که همواره به پریز برق وصل باشند و این تعریف لپ تاپ را نقض می کند، گویی برخی سازندگان لپ تاپ را با کامپیوتر رومیزی چرخدار اشتباه گرفته اند!
لپ تاپ هایی که از گوشی موبایل شما ضعیف تر اند!
اگر در هر وب سایت و مرجعی سری به بررسی و یا لیست ویژگی های لپ تاپ های ارزان قیمت بزنید، به نظر می رسد برای استفاده اغلب ما مناسب هستند و چیزی کم ندارند و یا دست کم تصور می کنید برای استفاده های عمومی نظیر وب گردی، تماشای فیلم، کار با بسته نرم افزاری آفیس و امثال آن مناسب هستند. در سناریو دیگر برای نمونه اگر از کسی بپرسید آیا یک لپ تاپ ارزان و معمولی برای وب گردی، تماشای فیلم و یا کار با آفیس مناسب است، به احتمال بسیار زیاد جواب مثبت خواهید گرفت.
شاید کمی گیج کننده باشد اما در حقیقت کارهایی چون وبگردی و کار با مجموعه نرم افزاری آفیس آنقدر هم سبک نیستند که بتوانید با لپ تاپ های ارزان قیمت که گاهاً قدرت پردازشی و منابع سخت افزاری آنها از گوشی های موبایل ضعیف تر و محدودتر است، استفاده کنید. بسیاری از لپ تاپ های ارزان قیمت و بویژه لپ تاپ های با قیمت تا یک میلیون تومان دارای منابع سخت افزاری فوق العاده ضعیف هستند که پس از مدت کوتاهی استفاده، شما را به شدت از خرید خود پشیمان می کنند.
یکی از باورهای بسیار اشتباه بین اغلب افراد، ساده پنداشتن کارهایی چون وب گردی و کار با مجموعه آفیس است، بر خلاف باور رایج، وب گردی دیگر کاری سبک نیست که به سخت افزارهای قدرتمند نیاز نداشته باشد. به هر وب سایتی که مراجعه می کنید، دارای محتواهای گرافیکی مختلف، جلوه های نمایشی و تصاویر باکیفیتی هستند که سخت افزارهای ضعیف در اجرای روان آنها ناتوان هستند. تصور کنید هر صفحه معمولی که بارگذاری می کنید، مرورگر به مدت 5 الی 20 ثانیه فریز شود، مطمئناً تجربه بسیار آزار دهنده ای خواهد بود. با در نظر گرفتن منابع سخت افزاری بسیار محدود و ضعیف در لپ تاپ های ارزان قیمت، اگر به طور هم زمان بیش از یک تب (TAB) یا بیش از یک صفحه وب بارگذاری کنید، اوضاع بدتر هم می شود و از لپ تاپ خود نا امید خواهید شد.
با اینکه در موقع خرید لپ تاپ های ارزان قیمت ممکن است انتظار زیادی از آنها نداشته باشید اما می توانیم با قاطعیت به شما بگوییم لپ تاپ های ارزان قیمت اغلب مواقع بسیار ضعیف تر از آن چیزی هستند که تصور می کنید. به صورت کلی پیشنهاد می شود سراغ لپ تاپ های خیلی ارزان نروید، چراکه بعد از مدت کوتاهی پشیمان می شوید.
2 گیگابایت حافظه رم؟ هرگز!
اغلب لپ تاپ های ارزان قیمت دارای تنها 2 گیگابایت حافظه رم هستند که حتی برای اجرای روان خود سیستم عامل هم کافی نیست.
اوضاع هنگامی بدتر می شود که سازندگان لپ تاپ ها به دلیل مهاجرت نرم افزارهای مختلف از معماری 32 بیتی به 64 بیتی و عرضه نشدن نگارش 32 بیتی بسیاری از نرم افزارهای مشهور، به ناچار نسخه 64 بیتی ویندوز را بر روی لپ تاپ های خود نصب می کنند و یا تنها درایور مربوط به نسخه 64 بیتی را ارائه می کنند. از آنجایی که نگارش 64 بیتی ویندوز به منابع سخت افزاری بیشتری نیاز دارد، در لپ تاپ های دارای منابع سخت افزاری پایین به ویژه 2 گیگابایت حافظه رم، منابع به شدت درگیر اجرای خود سیستم عامل می شوند و منابع زیادی برای اجرای نرم افزارهای کاربردی باقی نمی ماند.
در شرایط فعلی خرید لپ تاپ های دارای تنها 2 وحتی 4 گیگابایت حافظه رم، به هیچ عنوان پیشنهاد نمی شود.
لپ تاپ همان کامپیوتری رومیزی نیست!
اگر یک کامپیوتر رومیزی معمولی مجهز به یک پردازنده دو هسته ای، 4 گیگابایت حافظه رم و یک کارت گرافیک با 2 گیگابایت حافظه ویدئویی داشته باشید، احتمالاً با مشاهده مشخصات لپ تاپ های چهار هسته ای با 8 یا 16 گیگابایت حافظه رم و 4 گیگابایت حافظه ویدئویی، از کامپیوتر خود نا امید می شوید و یا تصور می کنید چنین لپ تاپی از کامپیوتر شما بسیار قوی تر است، اما باید به شما بگوییم لزوماً چنین نیست!
یکی از بزرگ ترین چالش ها در ساخت و طراحی لپ تاپ، تامین انرژی است. برخلاف کامپیوتر شما که همیشه به برق شهری متصل است، لپ تاپ ها با این هدف طراحی شده اند که بتوان با باتری و بدون وابستگی به پریز برق نیز از آنها استفاده کرد اما از آنجایی که ظرفیت و انرژی قابل استحصال از طریق باتری ها بسیار محدود است، به ناچار با کاهش قدرت قطعات مختلف نظیر CPU، مصرف آنها را کاهش داده اند. بنابراین یک CPU چهار هسته ای لپ تاپ لزوماً از CPU دو هسته ای کامپیوتر رومیزی شما قوی تر نیست.
سخت افزارهای مخصوص لپ تاپ به دلیل محدودیت در تامین انرژی، به صورت کلی کم مصرف تر و ضعیف تر از کامپیوترهای رومیزی هستند.
روی لپ تاپ های ارزان زیاد حساب نکنید!
اغلب لپ تاپ های ارزان قیمت فاقد پردازنده گرافیکی مجزا هستند و از پردازنده گرافیکی مجتمع (تعبیه شده درون CPU) بهره می برند(نظیر Intel HD Graphics)، پردازنده گرافیکی مجتمع برای امور معمول نظیر وب گردی، تماشای فیلم و حتی اجرای بازی های سبک کافی است اما می تواند در اجرای نرم افزارهای گرافیکی سنگین نظیر فتوشاپ و یا بازی ها، بشدت ناکارآمد باشد. از این رو اگر یک لپ تاپ فاقد پردازنده گرافیکی مجزا است، برای کارهای گرافیکی و اجرای بازی روی آن حساب نکنید. همچنین لپ تاپ های گران قیمت ساخت اپل نیز فاقد پردازنده گرافیکی مجزا هستند و قدرت پردازش گرافیکی قابل توجه ای ندارند.
به صورت کلی لپ تاپ های مجهر به پردازنده های رده پایین نظیر Celeron، Pentium و Atom و همچنین آنهایی که فاقد پردازنده گرافیکی مجزا هستند، قدرت پردازش زیادی ندارند و ممکن است حتی در استفاده معمول نظیر وب گردی و کار با نرم افزارهای آفیس دچار مشکل شوید.
برای استفاده های عمومی شامل وبگردی، کار با آفیس، ویرایش عکس و اجرای نرم افزارهای رایج، حدقال مشخصات زیر پیشنهاد می شود:
- پردازنده: Core i3 نسل چهارم (Haswell) و بالاتر
- حافظه رم: 4 و یا 8 گیگابایت DDR3
- نمایشگر: 13 اینچی
گرافیک را فراموش نکنید
اگر لپ تاپ انتخابی شما علاوه بر پردازنده گرافیکی مجتمع دارای پردازنده گرافیکی مجزا نیز باشد، باز هم این احتمال وجود دارد قدرت پردازشی بالایی نداشته باشد. هرچند برخورداری از پردازنده گرافیکی مجزا با حافظه ویدئویی مستقل یک مزیت محسوب می شود، اما لزوماً بهتر از پردازنده گرافیکی مجتمع نیست. بسیاری از لپ تاپ های ارزان قیمت و تا میان رده دارای پردازنده گرافیکی مستقل رده پایین هستند که تفاوت زیادی با پردازنده گرافیکی مجتمع ندارند. اغلب این پردازنده های گرافیکی به طور مشترک از همان حافظه رم سیستم به عنوان حافظه ویدئویی استفاده می کنند و فاقد حافظه ویدئویی مستقل هستند. با این حال به صورت کلی پردازنده گرافیکی مستقل بهتر از مجتمع است اما تفاوت آنها می تواند چشمگیر نباشد.
از جمله پردازنده های گرافیکی که تفاوت زیادی با پردازنده گرافیکی مجتمع ندارد می توان به GeForce 920M و مدل های پایین تر از آن اشاره کرد. همچنین روی پردازنده های گرافیکی دارای حافظه ویدئویی نوع DDR3 زیاد حساب نکنید. با این حال وجود پردازنده گرافیکی مجزا در بهبود تجربه چند رسانه ای شما موثر خواهد بود.
وجود پردازنده گرافیکی مجزا لزوماً نمی تواند به معنی قدرت پردازش گرافیکی بالا و توانایی اجرای بازی ها باشد.
دور AMD خط بکشید!
اگر می خواهید از دردسرهای مختلف از جمله اتمام سریع باتری و داغ شدن دستگاه در امان باشید، لپ تاپ های مجهز به CPU و یا پردازنده گرافیکی (و یا هر دو) ساخت AMD را نادیده بگیرد.
محصولات ساخت AMD در مقایسه با پردازنده های گرافیکی ساخت انویدیا و CPUهای ساخت اینتل بسیار پرمصرف هستند که با در نظر گرفتن وابستگی لپ تاپ ها به باتری و همچنین محدودیت در خنک سازی، نمی توانند انتخاب خوبی باشند. همچنین لپ تاپ های گیمینگ مجهز به پردازنده گرافیکی ساخت AMD را به کلی نادیده بگیرد.
حافظه داخلی eMMC همان SSD نیست
برخی لپ تاپ ها بویژه نت بوک ها به جای هارد دیسک دارای حافظه فلش از نوع eMMC هستند اما غالب به اشتباه و یا با هدف فریب دادن مشتری گفته می شود دارای حافظه پرسرعت SSD هستند. حافطه های eMMC به کارت های حافظه معمولی بسیار نزدیک هستند به هیچ عنوان به اندازه SSDها پرسرعت نیستند.
سرعت خواندن و نوشتن ترتیبی eMMCها از هارد دیسک های معمولی پایین تر است.
اینترنت منبع خوبی برای تحقیق نیست!
اغلب ما پیش از خرید هر محصولی به امید دست یابی به بررسی های تمام عیار یک راست سراغ موتورهای جستجو می رویم، با این حال همواره باید در نظر داشته باشید اینترنت یک منبع قابل اعتماد نیست. بسیاری از بررسی های موجود در اینترنت اگر جانب دارانه هم نباشند، در تهیه آنها ملاحظاتی وجود دارد. برای نمونه در یک فروشگاه در بخش نقد و بررسی محصول ممکن است چندین نکته منفی در مورد آن محصول ذکر شده باشد اما اگر کمی دقت کنید متوجه می شوید تنها بر روی آنهایی دست گذاشته اند که از دید اغلب افراد بی اهمیت و بهانه تراشی هستند. در چنین بررسی هایی هیچ اشاره ای به نکات منفی و مشکلات مهم تر نمی شود اما در عوض با دست گذاشتن رو نکات منفی بی اهمیت، مخاطب را فریب می دهند، اینجاست که پس از تهیه محصول با مشکلات و نکات منفی مواجه می شوید که در هیچ بررسی ذکر نشده اند.
بازخورد خریداران همیشه قابل اعتماد نیست
ممکن است نظرات (کامنت) خریداران را راه مناسبی برای پی بردن به نکات و مشکلات محصول بدانید اما باید بگوییم اغلب مواقع بازخورد خریداران قابل اعتماد نیست. بررسی های ما نشان می دهد اغلب خریدارانی که در بخش نظرات فروشگاه ها نظر می دهند، در ساعات اولیه و یا روزهای آغازین خرید خود نظر می دهند که بیشتر از روی هیجان و در نبود تجربه کافی از کار با محصول خریداری شده است. همه ما به خوبی می دانیم معمولاً تنها با گذشت مدتی عیب ها و نکات منفی محصول خود را نشان می دهند، بنابراین زیاد روی بازخوردهای مثبت خریداران نباید حساب کرد.
اینها نکاتی در خرید لپ تاپ بویژه لپ تاپ های ارزان قیمت بودند که شاید تاکنون جای دیگری نخوانده باشید. در پایان اگر شما هم تجربه ای از خرید لپ تاپ های ارزان قیمت دارید، آن را با ما و دیگر دوستانتان به اشتراک بگذارید.- ۹۵/۰۸/۱۲